Westvleteren: hemels bier

Het zal je maar gebeuren. Jij en je kloostergemeenschap brouwen lekker bier om te overleven. En dan roept één of andere biergoeroe net dat bier uit tot het beste van de wereld. De abdij wordt overrompeld en de vraag is niet te stoppen. Het gebeurde de monniken van de Sint Sixtusabdij in Westvleteren. Meteen een bier dat de redactie wel lust. (S.SI)

De monniken worden ook wel Trappisten genoemd. Naar het voorbeeld van de cisterciënzers uit de abdij van La Trappe gesticht in 1892. Slechts zes Belgische bieren mogen zich terecht trappistenbier noemen. Om dat te mogen, moet men aan een drietal voorwaarden voldoen. Eerst en vooral brouwt men het bier onder toezicht van de kloostergemeenschap. Een tweede vereiste is dat het brouwproces zich voltrekt binnen de muren van de abdij. Een laatste essentiële voorwaarde is dat de opbrengst goed besteed wordt en dan nog bij voorkeur aan goede werken.

Zes trappisten

De Belgische trappistenbieren zijn dus met zes en ze zijn communautair perfect verdeeld. In Wallonië hebben we Orval, Chimay en Rochefort. Vlaamse bieren zijn dan weer Achel, Westmalle en uiteraard Westvleteren. Over die laatste zullen we het in dit artikel uitgebreid hebben. Het is op vele vlakken een buitenbeentje binnen de trappistenbieren. Zo is het verboden om het bier in de handel te verkopen. Het rijke gerstenat kan enkel aan de poort van de abdij bekomen worden of in het winkeltje recht tegenover het klooster. De gemoedelijke sfeer rond het klooster werd in 2005 fameus verbrod toen een bekende bierwebsite de Westvleteren twaalf uitriep tot beste bier van de wereld. Lange files rond de abdij waren daar het gevolg van. Bovendien weigerden de monniken laconiek om meer te produceren. Dat stond niet in hun regel. Uiteindelijk is er sinds vorig jaar een nieuw systeem in voege. Nu moet men telefoneren, een afspraak maken en het bier ophalen. Het aantal bakken per auto is trouwens beperkt. Wanneer je telefoneert, moet je het kenteken van je auto meedelen en dan zegt men een dag en een uur waarop je het bier mag komen halen.

Drie soorten

Het gamma van de abdij van Westvleteren bestaat uit drie bieren. Twee bruine en één blonde variant. De blonde trappist (met de groene kroonkurken) bevat het minst alcohol. Het is goed voor zo’n 5,8 %. Een beetje meer dan een gewone pint dus. Gekoeld smaakt deze trappist op zijn best. Het bier kenmerkt zich door een lichte smaak en is gemaakt met drie lokale hopsoorten. De nadronk is eerder bitter. De Westvleteren acht (blauwe kroonkurk) is een bruin bier met een fruitige smaak. Een zoete nadronk en een smaak die ‘meloenachtig’ lijkt. De crème de la crème is uiteraard de Westvleteren twaalf. De flesjes herken je aan de zwarte kroonkurken. Het percentage alcohol komt net iets uit boven de tien procent. Het is de zoetste van de drie en heeft een erg rijk smaakpalet. De verschillende kruiden geven het geheel de typische smaak. Alle bieren kunnen ook gedegusteerd worden in ‘De Vrede’, een verbruikszaal vlakbij de ingang van het klooster. Daar kun je ook de plaatselijke paterskaas en paté proeven. Bovendien kun je ook tal van lekkernijen, inclusief het bier (wel in kleine hoeveelheden) aanschaffen en mee naar huis nemen.

Feit is dat het bier van Westvleteren zeker de moeite waard is om eens te proeven. Meer info vind je op de website van de Sint Sixtus abdij van Westvleteren: http://www.sintsixtus.be/

-Stijn Sinnaeve-

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s