Bier in de kijker: Duchesse de Bourgogne

Belgen zijn echte bierdrinkers. Volgens de website van Belgourmet zijn er zo’n 680 verschillende Belgische bieren. Ze allemaal voorstellen is quasi onmogelijk. Vandaag pikken we er ééntje uit met name de ‘Duchesse De Bourgogne’. (S.SI.)

In Vichte, ergens in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen, vind je de brouwerij ‘Verhaeghe’. Men brouwt er een aantal lekkere en pittige bieren, maar we pikken er slechts één uit. We gaan het niet hebben over ‘Echte Kriek’ of over de ‘Vichtenaar’, maar des te meer over de ‘Duchesse De Bourgogne’.

Fruitige smaak

Het bier is verkrijgbaar in flesjes en op vat. Tijdens het brouwen worden eiken vaten gebruikt. Het is wat men in het jargon ‘een bier van hoge gisting’ noemt. In totaal zijn er namelijk drie gistingen of ‘lageringen’ nodig om tot dit bier te komen. De laatste gisting is de langste en ook de belangrijkste. Die vindt namelijk plaats in eikenhouten vaten. Na achttien maanden voegt men dat bier dan samen met jonger bier. Het geeft het biertje de typische eikenhouten afdronk en maakt het tot wat het is; erg fruitig. Dankzij de aanwezige stoffen in het eikenhout kan men de term ‘fruitig’ gebruiken. Aan de basis van het bier liggen trouwens overjaarse hoppen. Kenmerkend daarvoor is de lage bitterheid en dat proef je ook als je een Duchesse drinkt. Ook diep gebrand gerstemout is één van de beproefde ingrediënten. Alles samen krijg je een robijnkleurig biertje met een alcoholpercentage van ca. 6,2 %. De smaak kun je misschien nog het best vergelijken met een Rodenbach, al is elke vergelijking gewaagd als het over bier gaat.

Hertogin Maria

Maar waar komt de naam van het bier nu vandaan? Op het flesje zien we een afbeelding van een jonge, niet onknappe vrouw. Het gaat om de enige hertogin die Bourgondië ooit gekend heeft, namelijk Maria Van Bourgondië. Over de vrouw in kwestie zijn al honderden boeken geschreven. In deze tekst kunnen we misschien één detail toelichten, met name hoe ze aan haar einde gekomen is. Op het flesje is Maria overigens duidelijk te zien met een vogel op de hand. Dit verwijst naar de valkenjachten waar notabelen in de oudere tijden maar al te graag aan deelnamen. Op één van die valkenjachten, in de bossen nabij het kasteel van Wijnendale, struikelde haar paard en sleurde de amper 25-jarige Maria mee in zijn val. De hertogin was niet op slag dood, maar was er wel erg aan toe. Haar beide polsen waren gebroken. Ze had ook enkele gebroken ribben en ook haar longen waren doorboord. Via paard en kar werd ze overgebracht naar het Prinsenhof in Brugge, waar ze pas twee weken later overleed aan haar verwondingen. Haar praalgraf is nu nog altijd te bezichtigen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge.

Maar misschien is de leukste manier om haar te gedenken wel het nuttigen van een Duchesse De Bourgogne. Santé in elk geval!

-Stijn Sinnaeve-

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s