Magie van Druïde

België is het bierland bij uitstek en heeft dan ook een rijkelijke geschiedenis van bier brouwen. Het aantal brouwerijen mag dan dalen, de verscheidenheid aan soorten bier blijft stijgen. Na de voorstelling van de nieuwe Hoegaarden Rosé, volgt de Druïde. (N.H.)

Samen op de brouwschool

Brouwerij Druïde is een recent verschijnsel. In 2004 studeren Pieter, Pascal en Hendrik af aan de Gentse brouwerij-opleiding. Na twee jaar avondschool, vele uren in hun garage proefbrouwen en ontelbare uren op café te degusteren van de langste bierlijsten,… besluiten ze hun krachten te bundelen.

Hun eindopdracht, een proefbrouwsel van 500 liter, viel metéén in de smaak bij familie en vrienden. druide_blond.jpgDe volgende stap was enkele varianten hierop voorleggen aan een proefpanel van twintig man en de Druïde Blond was een feit. “Natuurlijk houden we rekening met deze bevindingen, maar onze eigen smaak primeert toch. We moeten het zelf ook graag drinken en het is onze bedoeling origineel te blijven. Ook niet té speciaal want dan lust het niemand meer. Een pils zullen we nooit maken, die markt is verzadigd”, zegt brouwer Pieter. “De naam “Druïde” kwam van een vriend tijdens de proefsessies. De druïde (zie logo) brouwt iets magisch in zijn ketel en zo proberen wij iets mystieks te maken voor de bierliefhebbers die hen wel kan bekoren.”

Commercieel gedoe

druide2.jpgEen jaar later starten ze met het productieproces van Druïde Bruin. “Onze brouwketel in de garage was vlug te klein. Daardoor gebruiken we nu de infrastructuur van Brouwerij De Graal te Brakel en van de “proefbrouwerij” te Lochristi. Tegenwoordig halen we een jaarlijkse productie van 15 à 20 000 liter (2/3 blond) en we zitten hoofdzakelijk in de Kortrijkse regio. Het is de bedoeling dat het een hobby blijft. We moeten geen verkoopsaantallen halen en dat straalt uit bij de café-uitbaters. We maken tijd voor de mensen en hebben geen druk van de job. We staan ook liever op een kaart met drie streekbieren, dan één met driehonderd. Want dan sta je er maar doordat je Belgisch bent. Ze zouden ons moeten betalen om ons erop te krijgen”, grapt Pieter. “We hebben niet de marketingbudgetten zoals de grote spelers, dus zijn we creatief met de middelen die we hebben. Bier van de maand, onze toog uitlenen,… en het valt in de smaak. We groeien traag maar gestadig en vorig jaar wonnen we de eerste prijs voor degustatiebieren op het streekbierenfestival, wat ons metéén de nodige media-aandacht opleverde.

Toekomst?druided.jpg

“We breiden ons netwerken in West-Vlaanderen stelselmatig uit en hebben intussen onze eerste stappen op Oost-Vlaamse en Franse bodem gezet. Daarnaast zijn we bezig met een Triple. Het ontwikkelingstraject hiervan is veel langer en we werken niet onder de druk van de markt. We hebben dus nog tijd om hem te maken. Het is niet de bedoeling om commercieel te gaan en een breed publiek aan te spreken. We willen vooral karakter brengen in het glas. Volgens mijn dokter moet je één Druïde Blond en een Druïde Bruin per dag drinken.”

De cafés, bierhallen, specifieke biereigenschappen,… kun je raadplegen op www.druide.be

-Nick Houvenaeghel-

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s