Het beste Belgische bier: Saison Voisin of Westvleteren Twaalf?

Volgens de Belgische Biergids valt de Saison Voisin van Brasserie des Géants het beste in de smaak in ons land. Het amberkleurige bier met vijf procent alcoholgehalte krijgt acht punten op tien. Opvallend is dat dit een lokaal bier is, en daarmee voor andere en veelal grote biernamen eindigde zoals de Westmalle Tripel. Dit gerstenat krijgt net geen tachtig procent, en moet zich tevreden stellen met een tweede plaats. Het eerste West-Vlaamse bier is de Westvleteren Twaalf, dat 7,84 punten toegewezen krijgt en op een vierde positie staat. (R.V.)

Saison Voisin, een bier dat gebrouwen wordt volgens het originele recept van Léon Voisin uit 1884, is het beste bier van het land. Althans volgens de Belgische Biergids. De pint kent op 21 juli 2007 haar zesde levensjaar. Het werd in 2001 voor het eerst gebrouwen ter de gelegenheid van de Ducasse Saint-Christophe te Flobecq.

Saison Voisin

De Westmalle Tripel bevat negen graden alcohol en heeft een heldere, goudgele kleur. Het is trappistenbier dat nog drie weken nagist in de fles. Dit bier kon ongetwijfeld zo hoog eindigen omwille van de unieke combinatie van geur en smaak. Het is romig in de mond en heeft een fruitige geur. Deze tripel wordt ook de ‘moeder van alle tripels’ genoemd omdat dit type bier voor het eerst in 1934 gebrouwen werd in de abdij van Westmalle. De formule van de huidige trappist is al meer dan vijftig jaar ongewijzigd.

Westmalle Tripel

In het kader van deze West-Vlaamse website is het ook interessant om de Westvleteren Twaalf toe te lichten. De Abdij Sint-Sixtus in Westvleteren haalde met het tien graden tellende bruine bier 78 procent in de Belgische Biergids. Zij durven het bier ook Vlaamse Bourgogne te noemen.

Westvleteren Twaalf

In België mag het bier misschien niet tot beste verkozen worden, in 2005 werd Westvleteren Twaalf tot ‘Beste bier ter wereld’ verkozen door de internationale website Ratebeer.com. Sindsdien is de vraag naar de drie bieren die de paters in de abdij brouwen enorm gestegen. De paters zijn daar overigens niet blij mee; het bier is slechts in beperkte hoeveelheid beschikbaar, waardoor deze drank tegen hoge prijzen via Ebay verkocht wordt.

Laten we maar voor onszelf uitmaken welk bier het beste is; de Saison Voisin, de Westvleteren Twaalf, of iets helemaal anders. Maar ik schenk alvast het West-Vlaamse bruine biertje in!

 -Rutger Vanhee-

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s