Vijfduizend jaar bier

We drinken een biertje alsof het er altijd al geweest is, net als water. Maar waar vindt bier nu zijn oorsprong? Daarvoor moeten we ver in het verleden terugkeren… (R.V.)

Eigenlijk heeft bier al bijna altijd bestaan. Het is de oudste alcoholische drank. De Sumeriërs, een volk dat zo’n vijfduizend jaar geleden in Mesopotamië leefde, dronk voor het eerst bier. Natuurlijk is het huidige alcoholische drankje niet te vergelijken met het bier dat de Sumeriërs maakten. Zij bakten een soort brood van tarwe, dat van buiten gaar was, maar van binnen nog week. Ze weekten het brood in water, en brachten dit aan het gisten. Aan deze eerste vorm van bier werd vaak honing of kruiden toegevoegd.

De Egyptenaren zetten het brouwen van bier verder en hun brouwkennis verspreidde zich via Israël naar Griekenland en Italië. Dat gebeurde ongeveer drieduizend jaar geleden, op hetzelfde moment toen men voor het eerst wijn verbouwde. Doordat de wijn beter in de smaak viel bij de Romeinen dan het bier, werd de brouwkunst verder naar het noorden verspreid. De Germanen waren de eersten die ontdekten dat er geen brood moest gebakken worden om tot bier te komen. Zij maakten een beslag van graan en lieten dit gisten.

In de middeleeuwen werd bier vooral gebrouwen door monniken. Doordat dit hoog opgeleide mensen waren en de bierverkoop dikwijls hun enige bron van inkomsten was, verbeterde de kwaliteit van het bier aanzienlijk. Rond het jaar 800 werd in Duitsland voor het eerst hop gebruikt om bier te brouwen, opdat het langer houdbaar zou zijn. Voorheen was dit nog met een kruidenmengsel.

Daarna nam de productie van bier constant toe, en werd de kwaliteit steeds verbeterd. In de achttiende eeuw kende het bier wel een kleine terugval die te wijten is aan de opkomst van koffie en thee. Het bier kon gelukkig overleven, en in de negentiende eeuw vonden nog enkele belangrijke ontwikkelingen plaats, zoals het verkopen van bier in flessen (1830) en het uitvinden van een koelmachine (1879).

In de twintigste eeuw zorgden de twee wereldoorlogen ervoor dat het aantal brouwerijen en bijhorende biersoorten sterk afnam. Tijdens de heropbouw kozen enkele brouwerijen ervoor om de krachten te bundelen, en werd naast bier ook mineraalwater en limonades geproduceerd. België kent tegenwoordig ongeveer tachtig brouwerijen, die samen bijna zevenhonderd biersoorten produceren.

-Rutger Vanhee-

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s