Een pintje teveel gedronken?

Iedereen die ooit al eens een kater gehad heeft, kent het verschrikkelijke gevoel: Al dan niet boven een wc-pot hangend met een droge mond, barstende hoofdpijn en een maag die vervelend doet. Wat is nu de beste oplossing om een kater te vermijden? (R.V.)

Het tijdschrift New Scientist heeft enkele jaren geleden een poging ondernomen om te onderzoeken hoe een kater vermeden kan worden. Telkens werd een andere remedie uitgeprobeerd.

De eerste poging om een kater tegen te gaan, was het drinken van water alvorens te gaan slapen. Ethanol, een bestanddeel van het bier, zorgt ervoor dat je lichaam steeds minder water bevat naargelang je meer bier drinkt. Het innemen van water lijkt dus een logische oplossing te zijn. Helaas bleek dit niet te helpen, behalve tijdelijk tegen een droge mond.

Na het tweede drankfestijn werd het drinken van sportdranken uitgeprobeerd. Alcohol zorgt er immers voor dat suikers in de lever afgebroken worden tot glucose, dat rechtstreeks het lichaam verlaat via urine. Sportdranken zouden dus die suikerreserves terug kunnen aanvullen. Sommigen voelden zich de ochtend na het overmatige alcoholgebruik goed, anderen hadden een opgeblazen gevoel. Het consumeren van sportdranken blijkt dus niet dé oplossing te zijn.

De derde mogelijke remedie bleek wel effectief. Na het avondje drinken werd een aminozuur ingenomen. Alle proefpersonen voelden zich goed de ochtend na het drankfestijn van de avond voordien. Een aminozuur is verkrijgbaar in bio-winkels en is er gekend onder de naam NAC. Dat bevat cysteïne, een stof dat ook aanwezig is in eieren. Een omelet kan het katergevoel dus iets verhelpen. Dit is bijgevolg een mogelijke oplossing om een kater tegen te gaan, al bestaat een echt wondermiddel niet. De beste remedie om een kater te vermijden is het drinken met mate.

-Rutger Vanhee-

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s